Beleggen in opties? Let hier op!

Beleggen in opties? Let hier op!

Beleggen in opties is een leuke manier om snel geld te verdienen of om je aandelenportefeuille te beschermen. Dankzij de hefboomwerking kun je met een kleine investering groots resultaat behalen. Hoe werkt het precies en waar let je op?

Waarom beleggen in opties?

Beleggen in aandelen is, zeker op de langere termijn, een redelijk veilige manier om een goed rendement te behalen. Maar wat nou als je hetzelfde resultaat behaalt met een veel kleinere inleg? Dan wordt het rendement nóg veel interessanter! Dát is nou het leuke van opties. Je hoeft maar weinig te investeren en kunt fantastische resultaten behalen. Daarnaast kun je opties gebruiken om het risico van je aandelen te beperken. Met een optie koop je het recht om bepaalde aandelen binnen een bepaalde termijn en voor een bepaald bedrag te kopen of verkopen.

Twee soorten

Er zijn twee soorten opties; call en put opties. Een call optie geeft je het recht om te kopen, terwijl een put optie het recht om te verkopen geeft. Daarbij koop je een optie en heeft dat betrekking op (meestal) 100 onderliggende aandelen. Bijvoorbeeld, je koopt een call optie van aandeel A met een expiratietermijn van 3 maanden en een uitoefenprijs van 30 Euro. Als het onderliggende aandeel dan stijgt naar 35 Euro, heb je toch het recht om de aandelen voor 30 te kopen. Daarmee maak je dubbel winst: dat verschil tussen de uitoefenprijs en de werkelijke waarde én het feit dat je optie meer waard wordt. Meer weten? Klik op deze link.

Een put optie is precies het omgekeerde. Deze kun je dus aanschaffen om waardevermindering van je aandelenportefeuille te minimaliseren. Mochten de aandelen in je portefeuille in waarde dalen, dan worden je opties daarvoor juist meer waard.

Hoe kies je?

De keuze voor call of put opties is dus afhankelijk van het doel waarmee je in opties wil beleggen. De specifieke selectie daarin is afhankelijk van diverse factoren. Voor put opties kies je uiteraard voor die opties waarvan je ook de aandelen hebt. Voor call opties is het zaak om je te verdiepen in de grafieken van de beurs. Van welke aandelen verwacht je binnenkort een waardedaling of juist -stijging? Om daar een voorspelling in te maken, is het van belang dat je constant die waarden in de gaten houdt én je verdiept in het betreffende bedrijf zelf. Is dit je te ingewikkeld? Maak dan een account aan bij een goede broker!