Het schooljaar is begonnen, hoe voorkom je chaos?

Het schooljaar is begonnen, hoe voorkom je chaos?

Het schooljaar is alweer even begonnen en dat kan behoorlijk druk zijn. Ben jij de wanhoop nabij over kwijtgeraakte spullen, de chaos in de ochtend en het moeizame naar bed gaan in de avond? Geen zorgen, met onderstaande tips wordt jouw leven als ouder een stuk gemakkelijker!

1. Naamstickers

Een van de grootste frustraties voor ouders is het kwijtraken van spullen. Potloden, boeken, lunchboxen - het lijkt wel alsof alles altijd verdwijnt! Om dit probleem aan te pakken, bestaat er iets heel handigs: naamstickers! Je kunt naamstickers gebruiken in kleding, schoenen en alle andere spullen van je kind(eren), zodat ze makkelijk te herkennen zijn. Zo hoef je niet meer elke dag na schooltijd op zoek te gaan naar verloren voorwerpen. Ook voor de juf of meester is het een stuk gemakkelijker. Je hebt ze bovendien in allerlei leuke kleuren en ontwerpen, zodat ook je kind het eenvoudig kan herkennen, ook wanneer het nog niet kan lezen.

2. Schooltas voorbereiden

Een goede manier om de ochtendroutine soepeler te laten verlopen, is door de schooltas de avond ervoor alvast klaar te maken. Zorg dat alle benodigde boeken en materialen in de tas zitten en leg deze klaar bij de voordeur of op een andere vaste plek. Als je de broodtrommel niet al de avond van te voren wilt klaarmaken, kun je in ieder geval wel de benodigde items klaarzetten. Zo heb je in de ochtend alles bij de hand en heb je in ‘no-time' de brooddoosjes gevuld! Door alles klaar te zetten, hoef je 's ochtends niet meer te zoeken naar ontbrekende items en kan iedereen rustig aan tafel ontbijten.

3. Takenlijst voor de ochtend met beloning

Om ervoor te zorgen dat kinderen hun taken in de ochtend voltooien zonder dat er een constante strijd ontstaat, kan een takenlijst met beloningssysteem wonderen doen. Maak een overzichtelijke lijst met taken die je kind moet voltooien voordat hij/zij naar school gaat, zoals tandenpoetsen, aankleden en ontbijten. Geef kleine beloningen, zoals stickers, haarspeldjes of een extra verhaaltje voor het slapengaan, wanneer alle taken zijn afgerond.

4. Naar bed gaan ritueel

Een goede nachtrust is essentieel voor kinderen om goed te kunnen functioneren op school. Creëer daarom een rustgevend avondritueel om de overgang van drukke activiteiten naar slaap makkelijker te maken. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld een warm bad, een verhaaltje lezen of samen even praten over de dag. Zorg dat je kind op tijd naar bed gaat en voldoende slaap krijgt om energiek aan de dag te kunnen beginnen.

5. Zet de timer

Tijdmanagement kan een grote uitdaging zijn voor gezinnen tijdens het schooljaar. Om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd klaar is in de ochtend, kan het handig zijn om gebruik te maken van timers. Stel een timer in voor verschillende activiteiten zoals aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Dit geeft structuur en is een leuke uitdaging voor de kinderen!

Met deze tips kun je hopelijk wat meer structuur en rust creëren in het drukke leven als ouder tijdens het schooljaar. Probeer ze uit en kijk welke aanpak het beste werkt voor jouw gezin. Maar, blijf flexibel en genieten van de kostbare momenten met je kind(eren)!