Diefstal op kantoor? Zo valt de schade toch nog redelijk mee

Diefstal op kantoor? Zo valt de schade toch nog redelijk mee

In bijna 40% van de bedrijven vindt wel eens een inbraak plaats in de kantoorruimte of het bedrijfspand. En ook diefstal door personeel komt helaas vaak voor. Wat kun je in zo’n situatie het beste doen? En hoe kun je als ondernemer de schade beperken? We delen 5 praktische tips, waaronder het afsluiten van een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers.

Schade door diefstal beperken

Ondernemers zijn jaarlijks zo’n honderden miljoenen euro’s kwijt aan verschillende vormen van diefstal. Heb je ook te maken gekregen met inbraak of diefstal op de werkvloer? Dan zijn er een paar maatregelen die je kunt treffen om de financiële schade te beperken.

Tip 1: Meld de schade bij je verzekeraar

Ben je het slachtoffer geworden van cybercrime door een datalek? Of heeft een van je medewerkers schade door diefstal veroorzaakt? Als je over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers beschikt dan kun je de schade claimen bij je verzekeraar. De schadepost kan dan deels of volledig worden vergoed. Hou er rekening mee dat het kan zijn dat je eerst eigen risico moet betalen. En/of dat je premie na de claim kan worden verhoogd.

Tip 2: Kosten aftrekken

Als er geld of andere zakelijke goederen zijn gestolen, dan zijn de kosten fiscaal aftrekbaar. De gestolen spullen hebben namelijk invloed op je winst. Daardoor betaal je dat jaar ook minder belasting. Wel moet je natuurlijk kunnen bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is van diefstal. Hier komt het eerstvolgende punt bij kijken.

Tip 3: Doe aangifte

Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Dit is sowieso een eis van de meeste verzekeraars. Maar ook als je niet verzekerd bent of geen claim wil indienen, is dit sterk aan te raden. Op deze manier kun je namelijk bij de fiscus aantonen dat er goederen gestolen zijn.

Tip 4: Vraag de btw terug

Als er bedrijfsgoederen zijn gestolen kun je de btw die je hiervoor hebt betaald terugvragen aan de fiscus. Dit geldt uiteraard niet voor geld dat gestolen is.

Tip 5: Diefstal door een medewerker

Als een van je personeelsleden de spullen heeft gestolen, dan moet je dit kunnen bewijzen. Bijvoorbeeld met beelden van een bewakingscamera en het ontslag van de medewerker in kwestie. Zorg dat je alle correspondentie over het ontslag goed bewaart. Hetzelfde geldt voor mails en andere documenten waarin je hebt overlegd met je advocaat en/of juridische adviseur.