Effectief ziekteverzuimbeleid voeren?

Effectief ziekteverzuimbeleid voeren?

Merk je dat het in je bedrijf nogal stroef gaat op het gebied van ziekteverzuimbeleid? Omdat medewerkers voor je gevoel langer ziek zijn dan strikt noodzakelijk? Of omdat eigenlijk niemand binnen je bedrijf echt verantwoordelijk is voor dit onderdeel? Dan wordt het hoog tijd om serieus werk te gaan maken van ziekteverzuimbeleid. Dit levert je veel kostenbesparingen op, ook de sfeer tussen collega’s wordt beter en als eigenaar/manager heb je hier ook nog eens veel meer rust van. Hoe je een effectief ziekteverzuimbeleid kunt voeren? Dat lees je hieronder!

Gezonde werkomgeving

Ligt in jouw bedrijf de vitrine in de bedrijfskantine vol met frikadellen en kroketten? Is het traditie om taart en saucijzenbroodjes uit te delen als je jarig bent? Worden er op bedrijfsfeestjes ongezonde hapjes uitgedeeld? Je kunt als werkgever op een vrij simpele manier het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld door in de bedrijfskantine geen snacks meer te verkopen en door zelf een gezonde traktatie aan te bieden als je jarig bent. Op bedrijfsfeestjes, kun je ervoor kiezen om gezonde hapjes rond te delen. Een gezonde werkomgeving stimuleert medewerkers om gezonder te gaan leven. Gezonder leven betekent fittere medewerkers, die gemotiveerd zijn om te komen werken!

Open communicatie

Maak alles bespreekbaar. Dit geldt zowel voor onderwerpen in 1 op 1 overleggen, als tijdens vergaderingen. Ervaart iemand te veel stress? Is die nieuwe manager te streng? Liggen de productiedoelen te hoog? Laat mensen vrijuit spreken over hoe zij hun werk ervaren. Aan de hand hiervan, kun je als werkgever inschatten waar je iets mee moet gaan doen. Medewerkers ervaren het als prettig als ze kunnen zeggen wat ze denken, ook dit scheelt al aanzienlijk in het ziekteverzuim.

De juiste tools

Hou je alles op het gebied van ziekteverzuim nu bij in een eigen gemaakte Excel sheet? Eentje die lastig is om te onderhouden en eigenlijk nooit actueel is? Kies voor professioneel verzuimmanagement, zodat je veel meer en beter inzicht krijgt in het ziekteverzuim in je bedrijf. Hiermee kun je bijvoorbeeld real time zien hoeveel mensen er in de afgelopen periode ziek zijn geweest en wat de reden hiervan was. Ook de voortgang van zieke mensen, die weer opstarten, kun je hierin bijvoorbeeld scherp volgen. Per medewerker wordt er een dossier aangelegd, waardoor je altijd snel kunt beschikken over volledige informatie. Met de juiste tools zul je merken dat dit onderdeel beter beheersbaar wordt, bovendien kun je er ook nog eens veel geld mee besparen. Minder ziekteverzuim betekent minder kosten, bovendien gaat je productie omhoog en wordt de werksfeer beter. Ideaal toch?