Stappenplan voor het starten van je eigen bedrijf

Stappenplan voor het starten van je eigen bedrijf

Als beginnend ondernemer zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet je onder andere inschrijven bij de KvK, een naam bedenken en een goed plan maken voor jouw onderneming. Om je te helpen bij het opzetten van je eigen bedrijf, hebben we in dit artikel een stappenplan gemaakt. Deze stappen zijn handig om te volgen als je voor jezelf wilt beginnen, ook als je als ZZP’er gaat werken.

Ondernemingsplan schrijven

Ten eerste is het slim om een goed ondernemingsplan te hebben. Hoe uitgebreid je deze gaat maken hangt af van wat je precies gaat doen. Het is goed om na te denken over jouw rol binnen de markt. In welk opzicht is jouw bedrijf anders dan concurrenten? Wat is je doelgroep? En hoe ga je jouw bedrijf presenteren aan klanten?

Je moet hierbij ook nadenken over de rechtsvorm van je onderneming. Ga je een BV oprichten? Of ga je alleen aan de slag als ZZP’er? Ook moet je nadenken over zaken als de administratie. Ga je hiervoor een boekhouder gebruiken, of doe je dit aan het begin zelf?

Huisstijl, naam en logo

Na het hebben van een concreet plan, moet je een goede naam en een logo bedenken. Deze kun je vervolgens meenemen in de huisstijl van je bedrijf. Dit is een mix van kleuren, vormen en taalgebruik dat mensen gaan associëren met jouw onderneming. Bedenk een goede naam die niet al te moeilijk is om te onthouden. Als iedereen je bedrijfsnaam verkeerd schrijft, is dat natuurlijk niet ideaal.

Regels en voorwaarden

Bepaalde ondernemingen krijgen ook nog te maken met verzekeringen, voorwaarden en andere regels. Waar moet jouw bedrijf aan voldoen? Ga je werken met voedsel? Dan moet je uiteraard voldoen aan bepaalde eisen. Denk goed na over wat belangrijk is voor jouw bedrijf en wat je van te voren moet regelen.

Inschrijven en starten

Als je deze zaken allemaal in orde hebt, kun je je gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dan officieel van start gaan met jouw nieuwe bedrijf. Maak een mooi logo, een ontwerp voor facturen en e-mails en zorg dat je kunt beginnen met je werkzaamheden. Je kunt ook meteen een professionele website laten maken, zodat klanten kunnen lezen over jouw bedrijf.