Haal het beste uit je onderneming met een vitaliteitsplan

Haal het beste uit je onderneming met een vitaliteitsplan

Een gezonde werksfeer begint met het opstellen van een vitaliteitsplan. Hierin beschrijf je je visie en strategie. Wat wil je precies bereiken? Waarom eigenlijk? En hoe ga je dit dan doen? Schrijf alles op en denk in kleine stapjes. Zo krijg je een duidelijk beeld voor jezelf en de rest. We willen graag een aantal stappen met je delen:

Begin met een analyse 

Start gewoon met een grondig onderzoek naar verzuim. Superbelangrijk! Als je eenmaal weet hoe het er in je bedrijf uitziet, wat de mogelijke oorzaken zijn, kun je hierop inspelen. Zo helpt deze informatie om verbanden te leggen tussen ziekmeldingen binnen het bedrijf. Ook de factoren die hier invloed op hebben. Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet! 

Wat wil je eruit halen

Bepaal wat je langetermijnvisie wordt. Leg dit vast voor de toekomst. Heb je al een idee wat je wilt aanpakken rondom absentie? En wat betekent vitaliteit voor jou? En je collega’s? Samen brainstormen over wat jullie belangrijk vinden op de lange termijn kan realistische doelen stellen. Deel dit vervolgens in je plan, zodat ze allemaal weten waar je naartoe wilt gaan straks.

Schrijf op wat beter kan

Na je evaluatie zijn er waarschijnlijk een paar punten naar voren gekomen die verbeterd kunnen worden. Key Performance Indicators (KPI’s) kunnen dit goed meten om je plannen concreet te maken. Zowel voor het bedrijf als het individu. Voor het pand moet natuurlijk actie ondernomen worden. Maar uiteindelijk zullen je teamleden zelf de leiding nemen over hun levenskracht. Bijvoorbeeld door meer te gaan sporten. 

Betrek anderen

Maak het plan voor iedereen zichtbaar! Als je je medewerkers betrekt bij je ideeën, zien ze dat dit ook belangrijk is. We weten dat gezondheid meestal al prioriteit heeft bij mensen zelf: denk aan burn-outs, stress, gezond eten en beweging. Maar bedrijven vergeten soms dat dit ook vanuit hun hoort te komen. 

Ga aan de slag

Nu je weet wat je doelen zijn, kun je kijken hoe je dit gaat uitpakken in de praktijk. Voor veel organisaties is dit het moeilijkste gedeelte. We begrijpen dat heel goed. Het is handig om een model te gebruiken waarmee je alle onderdelen kunt proberen op de werkvloer. Met training en lekkere ontspanning. Iets leuks wat voor allen haalbaar is. 

 

Nu kun je zelf aan de slag gaan met je eigen ‘effectieve’ vitaliteitsplan. We wensen je veel plezier en vooral heel veel succes!