ETF, wat zijn het en wat kan ik ermee?

ETF, wat zijn het en wat kan ik ermee?

Misschien heb je er weleens van gehoord; ETF. De betekenis van ETF is Exchanged Traded Fund. Dit is een product die een samenstelling van producten volgt, denk hierbij aan obligaties, grondstoffen of bijvoorbeeld een index. In dit geval beleg je dus niet in een individueel product, maar in een samenstelling van verschillende producten. Concreet voorbeeld is het beleggen in een product dat de AEX index volgt. Stijgt deze beurs in totaliteit, dan stijgt de waarde van jouw ETF ook. Een ETF wordt ook wel een tracker (volger) genoemd, omdat een ETF feitelijk een groep producten volgt. Is beleggen in ETF’s ook iets voor jou?

Starten met ETF’s

Als je interesse hebt om te beleggen in ETF’s, doe je er goed aan om hier informatie over te lezen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de ETF kennisbank. Hier worden alle termen uitgelegd die worden gebruikt bij het handelen in ETF. Handig, om deze termen te kennen, waarmee je niet voor verrassingen komt te staan als je gaat starten met beleggen in ETF’s.

Hoe werkt een ETF precies?

Een ETF is een tracker die de waarde van een aantal onderliggende producten volgt. Dit kunnen bijvoorbeeld alle aandelen samen op het gebied van technologie zijn, ook kunnen dit bijvoorbeeld alle aandelen gerelateerd aan goud zijn. Met een ETF koop je dus geen aandeel of beleg je in een fonds, maar is je koerswinst dus afhankelijk van het presteren van een groep producten als geheel. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor ETF’s op het gebied van obligaties of specifieke industrie-ETF’s zoals de automobielindustrie. Op die manier kun je dus ook beleggen in een industrie waar je verstand van hebt of een liefhebber van bent. Bijvoorbeeld als je van auto’s houdt, kan beleggen in een ETF op dit gebied aantrekkelijk zijn, waarbij het behalen van een goed rendement natuurlijk altijd prioriteit heeft.  

Wat zijn de voordelen van ETF’s

Handelen in ETF’s is relatief goedkoop. De transactiekosten voor het verhandelen van ETF’s liggen namelijk laag, wat dit een aantrekkelijke belegging maakt. Een ander voordeel van ETF’s is dat ze flexibel verhandelbaar zijn. Op handelsdagen kun je ze op ieder moment aan- en verkopen. Daarnaast zijn ETF’s ideaal om spreiding aan te brengen in je portfolio. Heb je al valuta en aandelen in bezit? Je doet er dan goed aan om hier ETF’s aan toe te voegen voor een goede spreiding.