Waarom is zorgvuldige dataverwijdering zo belangrijk?

Waarom is zorgvuldige dataverwijdering zo belangrijk?

Heb jij een eigen zaak of ben je leidinggevende binnen een bedrijf of organisatie? Dan is het tegenwoordig goed om het een en ander te weten van digitale databewaring en -beveiliging. Als bedrijf of organisatie heb je meestal veel online bestanden en gegevens. Deze moet je goed en veilig bewaren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de veiligheid en privacy van werknemers en klanten.

Een belangrijk onderdeel van databeveiliging waar mensen minder snel aan zullen denken, is dataverwijdering. Het goed en zorgvuldig verwijderen van belangrijke data die niet meer nodig is, is cruciaal bij het goed functioneren van jouw bedrijf, of de organisatie waarvoor je werkt. Waarom is dit nou zo belangrijk?

Wat houdt dataverwijdering in?

Om te weten waarom dataverwijdering zo belangrijk is, moet je eerst begrijpen wat data wiping precies is. Heb je oude computers, laptops, zakelijke telefoons of losse harde schijven of andere datadragers? Dan kan hier nog belangrijke data op staan. Verkoop je deze apparaten door, of komen deze op een andere manier in nieuwe handen terecht? Dan moet je er zeker van zijn dat er geen belangrijke informatie meer op te vinden is.

Waarom is een data wipe zo belangrijk?

Verwijder je bestanden via je computer of een ander apparaat? Dan zijn deze niet meteen helemaal verdwenen van de harde schijf of een andere datadrager. Ook niet als je deze verwijdert uit te prullenbak. Hackers of andere kwaadwillenden zouden oude bestanden en informatie van deze apparaten of harde schijven af kunnen halen en kunnen gebruiken of doorverkopen. Daarom is het van belang om oude apparaten en datadragers van te voren helemaal leeg te laten maken. Je kunt dit het beste laten doen door een bedrijf dat zich hierop focust, zoals CTC IT solutions. Ook als je een laptop of computer aan een nieuwe werknemer wilt geven, is het slim om een volledige data wipe uit te laten voeren.

Oude bestanden met gevoelige informatie kunnen in verkeerde handen problemen opleveren. Informatie over jouw bedrijf of organisatie kunnen ook doorverkocht worden, of gebruikt worden voor phishing en andere doeleinden. Het (onbewust) lekken van informatie kan ook flinke boetes opleveren. Het is dus altijd slim om je oude apparaten helemaal goed ‘schoon te maken’ voordat je hier afscheid van neemt.