Hoe werken Bitcoin en andere cryptomunten?

Hoe werken Bitcoin en andere cryptomunten?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om cryptomunten te kopen. Ze doen dit als belegging, of om transacties mee uit te voeren. Ook in Nederland worden cryptomunten steeds populairder. Als jij ook wil beginnen met het kopen van crypto, is het handig om eerst te weten hoe het precies werkt. Hoe worden de munten opgeslagen? Hoe betaal je ermee en hoe koop je ze? In dit artikel zullen wij antwoord geven op al deze vragen.

Het werkt het precies?

Cryptomunten zijn munteenheden die online opgeslagen worden. De munten bestaan uit een lange computercode. Cryptomunten en de markt hierbij zijn dan ook niet gecentraliseerd. Munten staan opgeslagen op computers over de hele wereld. Hierdoor is de opslag een stuk veiliger, de coins zijn minder gevoelig voor allerlei risico’s. Doordat de markt niet gecentraliseerd is, loop je wel altijd een risico als de markt instort. Transacties die gedaan worden met cryptomunten zoals Bitcoin, worden opgeslagen in een soort groot boek. Dit noemen we de blackchain. Bitcoin is een cryptomunt, maar niet elke cryptomunt is dus Bitcoin. Naast Bitcoin heb je nog een groot aantal altcoins. Zo kun je bijvoorbeeld ook Binance, XRP of Ethereum kopen.

Hoe koop je de cryptomunten?

Cryptomunten kun je kopen via een broker. Je kunt hier ook een app voor gebruiken als je dat prettiger vindt. Via de broker kun je een wallet aanmaken, waarop je geld kunt storten. Met dit geld kun je vervolgens crypto gaan kopen. Als je via een broker werkt heb je zelf je wallet in handen. Als je gebruikmaakt van een app, beheren zij deze wallet voor je. Wil je de munten weer verkopen? Dan krijg je het bedrag terug in je wallet. Vanuit je wallet kun je het geld dan vervolgens waar terugstorten op je rekening. Als je cryptomunten wil kopen en verkopen, moet je natuurlijk goed de markt in de gaten houden. Eigenlijk is het handelen in deze munten wel te vergelijken met de aandelenmarkt. Op internet en in de apps kun je gemakkelijk de Bitcoin koers en de status van andere munten volgen. Zorg natuurlijk dat je altijd alleen geld uitgeeft dat je kunt missen. Op deze manier voorkom je vervelende financiële situaties.